Socialpedagogisk ridterapi

Nu tänkte jag berätta lite närmare om min praktikplats. Jag praktiserar alltså på ett stall där de har socialpedagogisk ridterapi. Så hemskt mycket detaljer får inte jag berätta pga tystnadsplikten, men vill ändå ge er en helhetsbild på hurdant arbetet är.
 
Klienterna som besöker stallet är väldigt olika, vi har funktionshindrade klienter (i alla olika grader), klienter som lider av psykisk ohälsa och klienter som har sociala problem. Grundtanken med socialpedagogisk ridterapi är att dessa klienter skall få komma till stallet utan att behöva känna sig utstötta, på stallet får de vara med i gemenskapen och känna att de hör till och är viktiga. Alla klienter vill inte rida, ridningen är liksom inte huvudpoiten. Vissa vill bara rykta, andra kanske vill ta kärran och gå ut och köra. Man blir inte tvingad till något och tanken är att alla skall ha roligt och gå hem med ett leende på läpparna.
 
Stallets ägare M. och S. som sköter om hela ridningen vill inte veta så hemskt mycket om varför klienterna besöker stallet, de tar alla klienter som vanliga människor. Fokusen läggs alltså på personen, inte på sjukdomen/problemet. 
 
På stallet bor 15 hästar av vilka 4 är uppskolade till terapihästar. De här hästarna är helt fantastiska, de är upplärda att tolerera så gott som allt. Med detta menar jag inte att hästarna skulle vara lärda till att tolerera t.ex våld, nej. Hästarna är lärda att tolerera plötsliga ljud, rörelser, berörningar och andra oberäkneliga situationer. Man kan liksom inte förutspå hur vissa klienter reagerar, därför måste hästarna vara väldigt säkra.
 
Det här som M. och S. håller på med är helt fantastiskt, de gör ett väldigt fint arbete. Att hantera hästar är inte alltid de lättaste om man skall göra det på ett tryggt sätt, sedan att ännu kombinera det med väldigt krävande klientarbete, ja man kan inte annat än lyfta på hatten!
 
 Kom ihåg mig?
Hej och välkommen till min blogg. Jag heter Martina och är 25 år gammal. Här på bloggen skriver jag bland annat om inredning, pyssel och vardag. Är intresserad av fotografering och bjuder alltid nu och då på små "photoshootar" som jag själv fixar ihop. Det här är helt enkelt en blogg om mitt liv och mina intressen. Ja som sagt, my world, my words. Hoppas ni trivs! :)